Adres:
Oosterzele
Bel voor info:
/
Vragen bij puppy''s

Puppy FAQ: Een antwoord op jouw vragen

Bespaar niet op een aankoop van een puppy om daarna geld uit te geven aan een dierenarts, een heupoperatie bijvoorbeeld kost u minimum 1.900,00 EUR!

Kies voor een puppy waarvan de ouders de nodige onderzoeken gehad hebben en waarvan de resultaten goed zijn. Zo ben je zeker dat de pups geen dragers van dysplasie zijn. Je hebt ook veel meer zekerheid als beide ouders een FCI stamboom hebben.

Met mijn fokprogramma streef ik naar een uitmuntende gezondheid van de honden. Ik kijk wel niet enkel naar de fysieke, maar ook genetische gezondheid van het dier. Wat betekent dat concreet? Ik kies alleen voor 100% gezonde ouders aldus de honden die uitgebreid zijn getest geweest en behalen alleen de beste resultaten.

  • 1. Heuponderzoek - is een heel belangrijk gegeven waardoor men weet of er een (grote) kans is op heupdysplasie bij je pups. Deze aandoening komt vaak voor bij herdershonden waaronder Zwitserse Herders en kan heuppijn en verlies van de functie van het heupgewricht veroorzaken. Let op als je hond een dysplasie heeft een operatie kost u ongeveer 1.900,00 EUR, een vervanging van het heupgewricht kost ongeveer €3000 ! (is dan niet beter om 300-500 EUR duurder puppy te kopen?)
    De beste score bij die onderzoek voor heupdysplasie is een A en wordt aangeduid op een stamboom als HD A (er kan ook gekweekt worden met honden met score B maar het is uiteraard minder goed).
  • 2. Elleboogdysplasie (ED) - Het enige goede resultaat bij die onderzoek in 0 wat beteken vrij van elleboogdysplasie en word bij de stamboom gemarkeerd als ED 0
    Deze aandoening kan artritis in het ellebooggewricht en kreupelheid van het voorbeen veroorzaken.
  • 3. Degeneratieve Myelopathie (DM) - Het enige goede resultaat is +/+ wat betekent vrij en wordt aangeduid op de stamboom bij de ouders als DM +/+
    DM betekent Degeneratieve Myelopathie en is een neurologische aandoening van het ruggenmerg. Het is te vergelijken met MS bij de mensen.
  • 4. Multi Drug Resistent 1 (MDR 1 gen mutatie) - Dit wil zeggen dat de hond een gen mist en daardoor gevoeliger is voor allerlei medicijnen. De hond is gezond, maar kan heel slecht reageren op medicijnen. Als de dierenarts dit niet weet kan je hond in problemen komen.
    Als er MDR1 +/+ te vinden is op de stamboom is dat goed nieuws omdat de ouders vrij zijn van deze aandoening.
  • 5. Pituitary dwarfism - Door erfelijke genen werkt de hypofyse niet goed die honden maken onvoldoende groeihormonen aan, die zorgen voor de ontwikkeling van het skelet. In Europa komt dwerggroei hoofdzakelijk voor bij herdershonden. Een hond met NAN N/N is geen drager van genen die lijden tot dwerggroei.

Resultaten Cleopatra en Shiro – de ouders van de puppy’s:
  • Mdr1 +/+: geen mutaties in het multimedicatieweerstandgen (vrij)
  • DM N/N: vrij van en geen drager van degeneratieve myelopathie
  • HD A: volledig vrij van dysplasie voor de heupen
  • ED 0/0: geen dysplasie van de ellebogen
  • dwarfism NAN N/N = vrij van en geen drager

De puppy’s zijn kerngezond. Ze zijn:

  • gechipt
  • ingeënt
  • ontwormd
  • volledig gecheckt door de dierenarts

Ze zijn in het bezit van:

  • een officiële FCI-stamboom van de KMSH

Wat is een stamboom?

Een stamboom is een document met daarop informatie over de ouders / voorouders van de hond (mama, papa, oma, opa enzovoort).

Waarom is een stamboom belangrijk?

Dankzij de stamboom weet je of de ouders/ voorouders gezond waren en geen dragers waren van bepaalde genen/ ziektes. Er word ook niet gekweekt met een honden die dragers zijn van ziektes.

Als je hond geen stamboom heeft is dat een loterij waarin een grote kans bestaat dat de hond niet raszuiver is of zal ziek worden.

Door wie wordt de stamboom uitgegeven in België?

Door de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus vzw in het Frans Livre des Origines Saint-Hubert. Afgekort de KMSH of LOSH is de enige Belgische instelling die erkend is door de FCI (het wereldwijd overkoepelend orgaan op gebied van rashonden).

Let op !!!

Men kan ook een hond met een stamboom kopen van de Nationale Federatie van Belgische Kynologen maar dit zijn stambomen in België alleen erkend door de Vlaamse gemeenschap en hebben geen enkele waarde van afstamming buiten Vlaanderen en zeker niet in het buitenland en zijn dus niet erkend door FCI. De puppy’s met andere dan FCi stamboom zullen dan ook nooit een FCI stamboom kunnen krijgen. Verder indien de ouders geen FCI stamboom hebben kunnen de puppy’s ook geen FCI stamboom kregen.

Laat je dus niet oplichten door fokkers die evenveel geld vragen voor een puppy met een stamboom die geen FCI stamboom is!

Stamboom uitgereikt door andere instantie dan FCI kost de fokker veel minder geld en mensen die niets van weten zullen evenveel betalen voor een puppy met of zonder FCI stamboom omdat ze gewoonweg niet weten dat er een grote verschil tussen die twee bestaat.

Wist je dat KMSH houd DNA profielen van de honden en DNA van de pups wordt getest op die manier weet je zeker wie de vader en de moeder zijn van de pup door 100% DNA-controle van alle nesten en pups.

Wist je dat een hond die in het buiteland gekocht werd met een FCI stamboom kan deze stamboom in KMSH / LOSH homologeren en een Belgische stamboom krijgen? Alleen FCI stamboom is wereldwijd erkenbaar.

Je ziet er duidelijk K.M.S.H er opstaan en een stamboom nummer begint met een LOSH:

Bij een hond die geïmporteerd is uit buitenland en komt uit een FCI erkende fokkerij zou er FCI op een stamboom te vinden zijn en stamboom zou met nr BE beginnen (voor honden met een FCI stamboom uit buitenland moet je eerst een import pedigree aanvragen bij St. Hubertus).

Probeer in het begin zo veel mogelijk na het eten, drinken, slapen, spel, ... een toiletbezoek in te plannen.

Ga best ook altijd naar dezelfde plaats en beloon de puppy ieder keer als het gelukt is om buiten het huis zijn behoefte te doen.

Het is een leerproces dus wees geduldig en geef zeker geen straf aan je puppy indien het niet gelukt is.

Ongeveer 2 uur.

Minimum 3 keer per dag.

Neem contact op

Interesse om een puppy in huis te halen? Of wil je gewoon wat meer informatie over het ras? Neem gerust contact op.

via contactformulier

Populaire Pagina's
Cleopatra:
blije witte zwitserse herder

Website door: Kriga Media